سئو رقبا چیست؟ اولین قدم در سئو و قبل از شروع بهینه سازی سایت، بررسی سئو رقبا است. در واقع شما در ابتدا نیاز است بدانید که با چه سایتهایی باید رقابت کنید و جایگاه آنها در هر کلمه کلیدی در گوگل به چه صورت است. وقتی شناخت کافی از رقبای خود به دست بیاورید، برنامه ریزی بهتری میتوانید انجام دهید. حداقل اینکه دید خوبی از سختی مسیر به دست خواهید آورد. برای همین است که همیشه قدم اول در بهینه سازی سایت، بررسی سئو رقبا است.
در این مقاله به طور کامل چگونگی بررسی سئو رقبا به همراه مزایا و تکنیکهای آن را برای شما نوشتهایم.
بررسی سئو رقبا چیست؟
وقتی صحبت از بررسی سئو سایت رقبا میشود، در حقیقت چه چیزهایی باید مورد بررسی قرار بگیرند؟ اصلاً این بررسی و تحلیل فنی به چه معناست؟
تجزیهوتحلیل سئوی سایت رقبا شامل تحقیق در مورد لینکها، کلمات کلیدی و جایگاه آنها، ساختار سایت، محتوا، بک لینک و هرگونه اطلاعاتی از چگونگی کارکرد و عملکرد سایت است. در واقع، بررسی دقیق سایت رقبا و سئوی آنها به شما کمک میکند تا بهتر بتوانید خط مشی فعالیت خود را مشخص کنید.
چرا باید سئوی سایت رقبا را تحلیل کنیم؟
پیدا کردن اینکه چه چیزهایی در صنعت شما بیشتر مورد توجه قرار گرفته و ترند است و چه چیزهایی کم اهمیت است؛
پیدا کردن نقاطی که رقبا در آن قوت و ضعف دارند؛
پیدا کردن کلمات کلیدی که رقبایتان در آنها جایگاه بالایی دارند؛
بررسی عملکرد رقبا راحتتر خواهد بود؛
البته بیشتر عملیات مربوط به بررسی سئو رقبا در خصوص کلمات کلیدی و جایگاه است. در حقیقت بیشتر شرکتها در ابتدا به بررسی کلمات و عبارتهای کلیدی رقبای خود میپردازند و تحلیل موارد بعدی را در جایگاه بعدی میگذارند.
چگونه بررسی سئو رقبا انجام شود؟
رقبای خود مشخص کنید
قدم اول این است که شما باید رقبای خود را پیدا کنید. رقبا در دنیای فیزیکی با دنیای مجازی متفاوت هستند. ممکن است که فروشگاهی همانند نوع کسب وکار شما در سطح شهر خیلی قوی و عالی فعالیت میکند؛ اما او رقیب شما در اینترنت نیست. برای اینکه اصلاً سایتی ندارد.
در قدم اول حوزه کاری خود را مشخص کنید. وقتی حوزه کاریتان را بدانید، در آن وقت میدانید که رقبای شما در کدام گروه قرار میگیرند. فرض کنید که شما یک فروشگاه اینترنتی ادکلن دارید. در گوگل، سایتهایی مانند عطرافشان، دیجی کالا، لیلیوم، روجاشاپ، ریحا و الیسا رقبای شما هستند. البته این رقبا خیلی پرقدرت هستند و برای شخصی که تازه سایتی را راه انداخته، مسلماً در قدم اول، گرفتن جایگاه آنها نباید خیلی مورد توجه قرار بگیرد. برای همین بهتر است که لینکهای صفحات دو و سه را هم بررسی کنید؛ اما نکته اصلی این است که رقبایتان، سایتهایی هستند که در حوزه فروش ادکلن به صورت تخصصی فعالیت میکنند. همچنین به غیر از دیجی کالا که استثنا است، سایتهای مارکت پلیسی یا سایتهایی که فقط چند ادکلن برای فروش هم دارند، رقیب اصلی به حساب نمیآیند.
ابزارهای زیادی برای پیدا کردن رقبا وجود دارند؛ الکسا، گوگل آنالیتیکس، Moz، Ahref از ابزارهای شناخته شده و معروف هستند. حتی میتوانید با جستوجوی کلمه کلیدی اصلی کسبوکار خود در گوگل هم فهرستی از سایتهای رقیب خود به دست بیاورید؛ برای مثال، با جستوجوی عبارت «فروش ادکلن»، در همان صفحه اول گوگل، فهرستی از سایتهای مختلف را میتوانید مشاهده کنید.
تحلیل کلمات کلیدی رقبا را شروع کنید
بعد از اینکه رقبای خود پیدا کردید، حالا نوبت به تحلیل آنها میرسد. در تحلیل و بررسی سئو رقبا باید دو عامل فنی و خود طراحی سایت را بررسی کنید. در قدم اول شما باید کلمات کلیدی رقبا و جایگاه هر کدام را به دست بیاورید. با استفاده از ابزارهایی مانند الکسا و Moz و Ahref و همچنین کیورد پلنر میتوانید این نتایج تحلیلها را به دست بیاورید. همچنین با استفاده از این ابزارها میتوانید اعتبار دامنه، میزان رشد دامنه، تعداد ورودیها، ساختار لینک و غیره را هم به دست بیاروید. برای مثال، یکی دیگر از ابزارهای مناسب، Woorank است که تمامی بخشهای مختلف سایت را از ابتدا تا انتها به طور کامل تحلیل میکند.
بک لینکها را بررسی کنید
اقدام بعدی برای بررسی سئو رقبا مربوط به بک لینکها است. اینکه سایتهای رقیب به چه وبسایتهایی لینک خارجی دادهاند و از کجاها لینک دریافت کردهاند. یکی از بهترین ابزارها، KWfinder است که اطلاعات خوبی در این زمینه میدهد. این مسئله به ویژه برای آنهایی که میخواهند از رپرتاژ آگهی برای تبلیغ استفاده کنند، روش بسیار خوب و کاربردی به حساب میآید. پیدا کردن بک لینکها به شما این چشم انداز را میدهد که در کدام سایت و شبکههای اجتماعی بهتر است فعالیت زیادی کنید.
صفحات 404 رقبایتان را پیدا کنید
شاید فکر کنید که صفحات 404 رقبایتان به چه دردی میخورد؟ اتفاقاً باید گفت که خیلی هم باید مورد توجه قرار بگیرد. با بررسی صفحه 404 یا دارای لینک شکسته، شما بهتر میتوانید متوجه شوید که چند صفحه از رقبایتان دارای خطا هستند. همچنین اینکه عکسالعمل آنها نسبت به این خطا نیست. در حقیقت صفحه خود را به چه صورت طراحی کردهاند. علاوه بر این، اگر چنین صفحهای ریدایرکت شده، به کدام صفحه بوده است.
لینکهای ورودی از کجا هستند؟
بک لینک را با لینک ورودی اشتباه نگیرید. بک لینک در حقیقت فعالیتهایی است که خود مدیر سایت برای گرفتن آنها انجام میشود؛ اما در لینک ورودی، همیشه خود مدیر سایت دخالت ندارد. به اشتراکگذاری لینک صفحه در شبکههای اجتماعی توسط کاربران خودش میتواند یکی از روشهای دریافت لینک ورودی باشد. با استفاده از همان ابزار KWFinder میتوان لینکهای ورودی را به سایت رقبای خود را پیدا کنید.
محتوای سایت را بررسی کنید
یکی از مهمترین مواردی که اغلب در بررسی سئو رقبا کمتر مورد توجه قرار میگیرد، محتوای وبلاگ و دیگر قسمتهای سایت است. با استفاده از ابزارهای گوگل و مواردی که در بالا هم معرفی شد، میتوانید متوجه شوید که کدام بلاگ های رقبایتان رتبه خوبی داشته و کدام یک جریمه شدهاند.
در بررسی محتوای رقبا باید بیشتر از همه به موارد زیر توجه کنید:
بررسی ساختار
بررسی دستهبندی و تگها
بررسی کلمات کلیدی هر بلاگ
بررسی عبارتهای کلیدی بلند و چگونگی به کار رفتن آنها در متن
تعداد محتوای منتشر شده در ماه
رتبه هر محتوا در کلمات کلیدی مرتبط
نتیجهگیری
اولین و مهمترین بخشی که باید در بررسی سئو رقبا به آن توجه داشته باشید، کلمات کلیدی و جایگاه آنها است. وقتی شما بتوانید به خوبی کلمات و عبارتهای کلیدی را تحلیل کنید، بیشتر راه را رفتهاید. البته بررسی وبسایت رقبا یک فرآیند تخصصی است که حتماً باید یک سئوکار حرفهای آن را انجام دهد.