آیا پاپ آپ روی سئو تاثیر دارد؟

پاپ آپ چیست؟ برخی سایت های فارسی زبان را که باز می کنید دنیایی از پاپ آپ و صفحات اضافه همزمان لود می شوند. شاید مجبور باشید چند باری روی این پاپ ها کلیک کنید تا بتوانید محتوای اصلی سایت را ببینید. برخی پاپ ها حتی دکمه ی خروج هم ندارند و مجبور می شوید صفحه را ترک کنید و سراغ سایت دیگری بروید.

این یک روش درآمدی برای سایت هایی است که معمولا ترافیک زیادی دارند و قصد دارند این ترافیک را به پول تبدیل کنند. البته نمی توان گفت روش بدی است. اما برای سایت هایی که قصد دارند مشتریان خوشحال و راضی داشته باشند اصلا روش خوبی نیست. بحث این مقاله در مورد خوب یا بد بودن این روش درآمدی نیست. بلکه می خواهیم تاثیر پاپ آپ ها روی سئو و نرخ تبدیل را بررسی کنیم. قبل از هر چیز باید با انواع پاپ آپ آشنا شوید.

پاپ آپ، Pop-Up یا Pop-Over چیست؟

پاپ آپ را همه ی ما می شناسیم. وقتی یک صفحه را باز می کنید قبل از اینکه محتوای اصلی را ببینید یک لایه ی دیگر روی آن ظاهر می شود که معمولا محتوای تبلیغاتی دارد. به محض اینکه روی آن کلیک می کنید وارد یک لندینگ پیچ می شوید. هر بار که شما روی آن کلیک می کنید و وارد صفحه ی مقصد می شوید هزینه ای به صاحب سایت داده می شود.

پاپ اور هم به همین شکل است. با این تفاوت که حین خواندن متن یک لایه ی اضافی از کنار کادر وارد می شود. ممکن است هر محتوایی داشته باشد. از محتوای تبلیغاتی گرفته تا محتوای متنی و یا حتی پیشنهاد یک مقاله جدید.

انواع دیگری از پاپ آپ هم وجود دارند. برخی صفحات بدون کلیک هم تب های جدیدی را روی صفحه شما باز می کنند. برخی پاپ آپ ها حتی محتوای فیشینگ دارند و باید مراقب آن ها باشید. اما آیا این پاپ ها روی سئو و رنکینگ سایت تاثیر دارند؟

تاثیر پاپ آپ روی سئو مستقیم نیست

گوگل محتوای پاپ آپ را بخشی از محتوای اصلی سایت نمی داند. اگر شما محتوای باکیفیتی بنویسید که از هر نظر بهینه باشد می توانید از پاپ آپ برای پروموت کردن محصولات تان و یا حتی اهداف تبلیغاتی استفاده کنید. در سال 2016 گوگل این پاپ آپ ها را شناسایی می کرد و اگر محتوای آن ها باعث اذیت شدن کاربران می شد سایت را پنالتی می کرد و معمولا باعث افت رتبه سایت ها می شد.

اما بعد از آن کسب و کارها مسیر دیگری را در پیش گرفتند که مشتری محور بود. یعنی مشتری در اولویت اول قرار داشت. مارکترها فهمیدند که این پاپ آپ ها شاید روی درآمدشان تاثیر کمی داشته باشد اما باعث می شود مشتری ناراضی باشد. پلن های درآمدی تغییر کردند و مارکترها به سمت ارائه خدمات و محصولات رفتند. گوگل هم سیستم Adsense را تقویت کرد و کاربران در فضایی بهتر تبلیغات می کردند و درآمد کسب می کردند.

اما در ایران دسترسی به ادسنس محدود است و سایت های ایرانی از این نظر تحریم هستند. به همین دلیل این پلن درآمدی هنوز هم رایج است و در سایت های موزیک، فیلم و سایر سایت های سرگرمی پاپ های زیادی وجود دارند. به ندرت یک سایت خارجی باکیفیت را پیدا می کنید که از سیستم پاپ آپ استفاده کند. حتی اگر ترافیکی میلیونی داشته باشد.

گوگل در سال 2017 با توجه به تغییر رفتار دنیای وب پنالتی پاپ آپ ها را برداشت و در حال حاضر هیچ محدودیتی در پاپ آپ وجود ندارد و الگوریتم های گوگل آن را در رتبه بندی دخالت نمی دهند. اما با این حال پاپ آپ همچنان بلای جان سئو سایت است. چرا که تاثیرات غیرمستقیم آن به مراتب بیشترند.

پاپ آپ روی فاکتورهای رتبه بندی تاثیر دارد.

گفتیم که گوگل پاپ آپ ها را نادیده می گیرد و می توانید هر تعداد پاپ آپ یا پاپ اور که دوست دارید در سایت تان استفاده کنید و از این بابت هیچ مشکلی وجود ندارد. اما پاپ آپ روی برخی فاکتورها تاثیر دارد.

وقتی شما یک سایت با پاپ آپ های زیادی را باز می کنید در همان لحظات اول متوجه می شوید که این پاپ ها آزاردهنده هستند و سایت را ترک می کنید. پس در مرحله ی اول دو مورد از فاکتورهای سئو آسیب می بینند. Time On Page در اینجا بسیار مهم است. اگر شما یک محتوای 2000 کلمه ای داشته باشید و کاربر فقط 15 ثانیه در صفحه شما باقی بماند موتور جستجو گوگل متوجه می شود که صفحه ی شما و محتوای آن ارزشی ندارد. در نتیجه به مرور زمان دچار افت رتبه می شوید.

فاکتور دوم Return to SERP است. این فاکتور برای وقتی است که کاربر وارد یک صفحه می شود و دوباره به نتایج گوگل برمی گردد. گوگل از اینجا متوجه می شود که محتوای شما جواب سوالات کاربر را نداده است و کاربر مجبور شده است به نتایج جستجو برگردد تا وارد یک سایت دیگر شود. برخی سئوکارها می گویند وجود یک پاپ آپ Bounce Rate را کاهش می دهد. چرا که کاربران روی دکمه ی خروج پاپ آپ کلیک می کنند. اما نکته ای که اینجا فراموش می شود این است که بانس ریت فاکتور رتبه بندی نیست و گوگل از داده های گوگل آنالیتیکس به هیچ وجه برای رتبه بندی استفاده نمی کند و یکی از دلایل آن هم وجود همین پاپ آپ ها است.

پاپ آپ روی سرعت سایت تاثیر می گذارد.

و اما یک فاکتور به شدت مهم. حتی اگر از تاثیر Time On Page و Return to SERP در سئو صرف نظر کنیم همچنان نمی توان تاثیر سرعت را نادیده گرفت. گوگل به صراحت اعلام کرده است که سرعت سایت یک فاکتور رتبه بندی است. اولین تاثیری که پاپ آپ روی سایت دارد این است که سرعت لود شدن کامل سایت را کاهش می دهد. چرا که جزو لایه هایی است که کدهای جاوااسکریپت آن در هنگام لود بالا می آیند و فراخوانی می شوند.

دوم اینکه معمولا پاپ آپ های تبلیغاتی دارای عکس هستند و این عکس ها هم حجم ورودی را بالا می برند. پس باعث افت سرعت سایت می شوند. برخی پاپ آپ ها دارای المان های اکشن و گرافیکی هم هم هستند و این موارد هم روی سرعت تاثیر منفی دارند. البته این مختص تمام پاپ آپ ها نیست و برخی پاپ آپ ها آنچنان تاثیری روی سرعت ندارند.

پاپ آپ روی تجربه کاربری تاثیر منفی دارد.

اگر کسب و کاری مبتنی بر خدمات و محصولات هستید و دنبال جذب مشتری راضی و وفادار هستید استفاده از پاپ آپ روی ذهنیت کاربران نسبت به شما تاثیر می گذارد. اولین چیزی که در علم روانشناسی بازاریابی یاد می گیریم First Impression است. کاربر به محض اینکه وارد سایت می شود شما 3 ثانیه وقت دارید تا روی او تاثیر مثبت بگذارید تا نرخ تبدیل شما بالاتر برود. در حالی که اگر پاپ آپ داشته باشید این تاثیر اولیه در بدترین حالت ممکن به مشتری می رسد و باعث می شود نرخ تبدیل سایت شما افت بسیار زیادی داشته باشد.

چکار کنیم پاپ آپ تاثیر زیادی روی سئو نداشته باشد؟

اگر قصد شما تبدیل ترافیک به پول است و مشکلی از بابت رضایت و یا عدم رضایت مشتری ندارید می توانید از پاپ آپ استفاده کنید. هر چند راه های دیگری هم برای تبدیل ترافیک به پول وجود دارند. برای اینکه پاپ آپ کمتری تاثیری روی سئو سایت داشته باشد. در وهله ی اول باید روی تاثیر پاپ آپ روی سرعت سایت کار کنید. سعی کنید پاپ آپ های بهینه استفاده کنید تا هم در کد سایت و هم حجم ورودی کمترین تاثیر را داشته باشد.

در مرحله ی دوم سراغ خود پاپ آپ ها بروید. سعی کنید این پاپ آپ ها هم در موبایل و هم در دسکتاپ به خوبی دیده شوند و حتما دکمه ی خروج را بزرگ در گوشه ی کادر قرار دهید. بسیاری از کاربران به محض ورود به سایت شما به اشتباه روی این پاپ آپ ها کلیک می کنند و وارد صفحات دیگری می شوند و سایت شما را به طور کلی فراموش می کنند. پس روی بهینه سازی رابط کاربری و تجربه کاربری پاپ آپ ها کار کنید.

پاپ اورها بهتر از پاپ ها هستند. می توانید به آن ها تایم بدهید. به طور مثال 10 ثانیه پس از لود شدن کامل سایت دیده شوند. با اینکه کدها همچنان روی لود سایت قرار دارند اما روی First Impression تاثیر ناخوشایندی ندارند. سعی کنید از تعداد کم ولی باکیفیت استفاده کنید. مارکتینگ در قرن جدید تغییر کرده است و این تکنیک هایی که سایت ها برای کشاندن مشتری به سایتشان استفاده می کنند منسوخ شده اند. پس لااقل پاپ آپ ها را از نظر گرافیکی و همچنین کپی رایتینگ بهینه کنید.

در نهایت پیشنهاد ما این است که یک پلن درآمدی جدیدتر و به روزتر برای سایت تان پیدا کنید و از این روش ها دوری کنید. پلن هایی را پیاده کنید که بتوانید به صورت مادام العمر از آن ها نتیجه بگیرید. نه اینکه به تعداد کلیک های کاربران وابسته باشید. کاربران دنیای وب هم از این مدل های درآمدی آزاردهنده خسته شده اند. پس روی گزینه های بهتر کار کنید تا نتیجه بهتری بگیرید.